Cuba Covid Update

Home » Nieuws » Cuba » Cuba Covid Update

Cuba Covid Update

Posted on

Cuba bouwt de Covid-19 maatregelen steeds verder af. Per 31 mei is de ook mondkapjesplicht van tafel. In April dit jaar heeft de Cubaanse overheid ook al de test en vaccinatie verplichting afgeschaft. Wel blijft het belangrijk om de handen te blijven desinfecteren en de anderhalve meter afstand te waarborgen. Op drukke locaties, gezondheidszorg en waar afstand houden niet mogelijk is blijft het dragen van een mondkapjes wel verplicht.

Vliegvelden
De Cubaanse luchthavens zijn “gerenoveerd”, vooral geschilderd, signalering verbeterd en stoepjes zijn opnieuw gelegd. De airports van Havana, Varadero en Santa Clara zijn volledig opgeknapt waarbij ook de startbanen opnieuw zijn geasfalteerd. De luchthaven van Holguin is geleidelijk aan het heropenen.

Medische eisen bij aankomst Cuba
• Steekproeven bij aankomst worden nog steeds uitgevoerd, waarbij de reiziger middels PCR test wordt getest op Covid-19.
• Elke reiziger die positief test op Covid-19, wordt naar een quarantainehotel gebracht, waar medische staf aanwezig is.

Per 1 januari verplicht voor reizigers:
Per 1 januari 2022 werkt Cuba met een nieuw entree/gezondheidsformulier. Dit is een combinatie van algemene toeristische info, migratie & douane. Het formulier heet D’viajeros en moet voor aankomst in Cuba ingevuld zijn (dit is vanaf 72 uur voor aankomst mogelijk). Na het invullen ontvang je een digitale QR-code, en deze moet je uitgeprint meenemen naar Cuba. De verkregen QR-code is verplicht om Cuba binnen te komen. De toeristenkaart blijft verplicht. Link naar D’Viajeros formulier: https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio.

Overige maatregelen in Cuba
Elke accommodatie: hotel en casa, moet voldoen aan speciale sanitaire voorzieningen. In 4 en 5 sterren hotels zijn 24/7 artsen present. In Varadero, Cayo Coco, Havana en Holguin blijven speciale covid hotels actief.

Wifi
Er wordt gewerkt aan gratis wifi in alle 4 en 5 sterren hotels. Wifi zal in principe alleen beschikbaar zijn in publieke ruimtes en op het strand. Ook wordt er gewerkt aan wifi in de prive & collectieve transfer busjes van Transtur. Daarnaast is op het vliegveld van Havana & Varadero 30 minuten gratis wifi beschikbaar voor reizigers.

Autohuur
Momenteel zijn er tussen de 6000 – 6200 huurauto’s beschikbaar in Cuba. 40% van de huidige vloot is vernieuwd en er worden 300+ nieuwe auto’s verwacht. In Havana experimenteert men zelfs met elektrische auto’s. Wanneer deze operationeel zijn is nog niet bekend.

Cubaanse geldzaken
Sinds januari 2021 heeft Cuba de CUC afgeschaft. De Cubaanse peso (CUP) is vanaf dat moment hét Cubaanse betaalmiddel. Amerikaanse dollars worden niet meer geaccepteerd.
In de meeste gevallen wordt de euro landelijk geaccepteerd als betaalmiddel. Muntgeld wordt echter niet geaccepteerd. Daarom adviseren we kleine coupures in Euro’s mee te nemen als men op reis gaat. Op straat, bij casa’s en paladares hebben Cubanen een sterke voorkeur voor harde currency zoals euro.

Er is een nieuwe toeristische MLC debetcard verkrijgbaar. Dit is een prepaid kaart in MLC (staat gelijk aan de dollar) en is 2 jaar geldig. De kaart staat niet op naam en werkt door middel van een pincode. Het is niet mogelijk om contant geld op te nemen van de kaart. Met de MLC debetcard kan men betalen bij tankstations (hier kan je overigens ook met CUP betalen), staats excursiebureaus en MLC winkels.

Belangrijk
Door de financiële situatie ontstaat er op straat een tweede economie. Op straat krijg je meer CUP’s dan de officiële koers. Dit kan wel oplopen tot 3 keer zoveel. Om het te verduidelijken hierbij een rekenvoorbeeld:

Een broodje kost 200 CUP. Als men betaald met CUP gewisseld tegen de staatskoers (1 EUR = 30 CUP) kost het broodje omgerekend EUR 6,60. Hetzelfde broodje kost maar 2/2,5 euro, als je euro’s wisselt tegen de straatkoers (1 EUR = 80-100 CUP)

Hoe begrijpelijk ook……ook wij gunnen de Cubanen een goed leven. Wij proberen daarom veel zaken goed te adviseren, maar dat kan soms gevoelig liggen. Wat soms het beste is, kan of mag niet altijd. Betalen in euro’s is het makkelijkste, maar let wel op welke wisselkoers men hanteert. Het is raadzaam om vooraf te informeren naar de wijze van betalen.

Zodra er nieuwe informatie beschikbaar zullen we dit delen. Voor vragen adviseren we je om te bellen of een mail te sturen aan cuba.reservations@jbc-agencies.nl.