Van CUC naar CUP

Home » Nieuws » Cuba » Van CUC naar CUP

Van CUC naar CUP

Posted on

Cuba heeft een verandering in haar geldeenheid aangekondigd eind vorig jaar en deze is inmiddels ingegaan. De Cubaanse pesos (lokale geldeenheid voor de bevolking)  bestaat niet meer en de CUC, die bestemd was als betaaleenheid voor de toeristen bestaat ook niet meer. Er is één eenheid: de CUP.

De regering wil meer controle hebben over het geldverkeer iets dat met twee betaaleenheden moeilijk was vol te houden. Daarnaast was het beperken van de inflatie een groot doel omdat het de prijzen beinvloedde in de Cubaanse economie:  transport, levensmiddelen, telecommunicatie, toerisme en gezondheidszorg o.a. Iedereen in Cuba wordt nu betaald in CUP en iedereen (ook de toeristen) betalen in CUP. Daarnaast is de regering bezig een grotere invloed  in het betalingsverkeer te geven aan electronisch betalen. Credit en debitcards zijn nu ook beschikbaar voor de Cubanen (in CUP)

Waarde van de CUP is gebaseerd op de US$:  
1 usdollar is gelijk aan 24 CUP.  Voor de euro is de wisselkoers fluctuabel (aan de internationale koers t.o.v. de us$) en op dit moment: 1 euro is 31,9793 CUP (18.01.21: voor het eerst stond valuta ook bij www.valuta.nl)

De overheid heeft een overgangsperiode van 6 maanden ingebouwd waarin je wel met CUC’s nog kan betalen maar in CUP krijgt terug betaald. Na 30 juni zijn die niets meer waard! In wezen is er niet veel veranderd voor de toerist: alleen even rekenen want 1 cuc was 1 dollar en dat is nu dus veranderd.

Alle prijzen in CUP’s zijn dus aangepast: dus van cuc naar CUP (=x24)
Een biertje van 2 CUC  wordt nu dus 48 CUP.  Even rekenen

Note:
Het is nog steeds niet duidelijk want het blijft opletten CUP was ook de benaming van de oude Cubaanse pesos.   Wij hebben nog geen afbeeldingen binnen gekregen van de nieuwe bankbiljetten (zie hierboven)

Om te reizen naar Cuba is het dus beter altijd een creditcard mee te nemen. (Note: hou rekening ermee dat deze niet uitgegeven mag zijn door een Amerikaanse bankinstelling)
Advies is  VISA of Mastercard.

Algemeen:
*             de kosten van de credit card opnamen in CUP, heeft zoals tot nu toe, de basis kost van de
               standaard commissie van de credit card(3%)  plus 10% extra toeslag

 • Het gebruik van credit cards is nog niet zo ingeburgerd dat het overal gebruikt kan worden: restaurants, taxi’s, benzine stations, hotels of toeristenbureaus waar excursies geboekt kunnen worden, zullen gewoon in cash CUP betaald moeten worden
   
 • Het beste blijft euro’s mee te nemen. Die kunnen gewoon gewisseld worden in de bankjes in de hotels, of de casas de Cambio, zoals dat tot nu toe ook het geval was
   
 • Een aantal Pinautomaten die uitgifte doen in CUP, schijnen tot nu toe alleen op Havana Airport aanwezig te zijn. Men is wel druk bezig uitbreiding te doen.
   
 • CUP kunnen niet ingewisseld of betseld worden in het buitenland.  CUP’s kunnen nog altijd ingewisseld worden bij de bank op het vliegveld bij vertrek (na inchecken voor de douane)
   

Winkels:
Er is niet veel veranderd met vroeger: er zijn nog steeds 2 soorten winkels in Cuba:  de lokale waar je eerste levensbehoeften kan kopen in CUP  en de zgn Dollarwinkels waar vaak een uitgebreid assortiment is dat men kan kopen met us$ of met de debetkaart. De regering heeft deze winkels ruimer bevoorraad met meerdere artikelen (veel huishoudelijke artikelen) die vroeger veel werden gekocht in het buitenland door Cubanen en mee werden genomen naar Cuba. Op deze wijze verliet veel harde valuta Cuba en men probeert dat hiermee o.a. te voorkomen.

Vooral nu reizen praktisch onmogelijk is geworden gedurende  de Covid-19 epidemie.