top of page

Cubaanse geldzaken

Betalen in Cuba is een onderwerp wat extra toelichting nodig heeft. Ook is betalen in Cuba een heel dynamisch onderwerp dat snel kan veranderen. In dit artikel praten we je bij over de belangrijkste zaken rondom betalen in Cuba in 2023.


Officiële wisselkoers

De officiële wisselkoers krijg je als je euro’s of dollars wisselt bij banken en wisselkantoren. Er is een vaste en officiële wisselkoers en het is weer afhankelijk van de euro-dollar koers hoeveel pesos je voor je euro’s krijgt. Het is bijna niet te doen om alleen maar volgens de officiële wisselkoers te wisselen. Deze geeft namelijk niet de werkelijke waarde van de euro of dollar weer. De reis valt erg duur uit als men alleen wisselt via officiële kanalen.


Informele wisselkoers

De informele wisselkoers is het aantal Cubaanse pesos dat Cubanen betalen voor bijvoorbeeld euro’s of dollars. Cubanen hebben door meerdere legitieme redenen veel behoefte aan harde valuta. De dollar is de meest gewenste munt, maar euro’s kun je heel goed wisselen in Cuba op de informele markt. Er zijn meerdere online platformen waar Cubanen elkaar vinden als ze willen wisselen. De informele wisselkoers is heel wisselend, maar stijgt op sommige momenten heel snel. Soms kan een dollar of euro hier zeker het dubbele waard zijn.

Om je als buitenlander op de informele wisselmarkt te begeven moet je uiteraard je gezonde verstand gebruiken. Wij raden aan om alleen geld te wisselen via de casa eigenaar, gids of chauffeur. Je weet niet of je te maken hebt met een betrouwbaar persoon als je op straat wisselt. Cubanen zullen je nooit de volledige informele wisselkoers geven. Zij houden hier wat pesos op in. Op het moment dat de informele koers bijvoorbeeld 240 is, dan ontvang jij van hen ongeveer 210 CUP per euro. Omdat de koers nogal grillig is bouwen ze hiermee een zekerheidsmarge in dat ze niet verliezen met het wisselen. Ook kun je dit zien als een commissie voor deze personen als vergoeding van deze service. Dit is zeer gebruikelijk in Cuba.

De hoogte van de informele koers geeft aan hoe hoog de inflatie in Cuba is, en reizigers krijgen hier hoe dan ook mee te maken.


Economie met twee munteenheden

Na 20 jaar een economie met 2 munteenheden te hebben gehad, is dit in 2021 afgeschaft. Iedereen gebruikte dezelfde munt dus je zou denken dat betalen nu eenvoudiger is geworden. Helaas is dit toch niet het geval.

Sinds de CUC in 2021 is afgeschaft, zijn de prijzen van goederen en diensten in Cuba heel sterk gestegen en is er sprake van een grote inflatie. Hoewel de salarissen en pensioenen van Cubanen verhoogd zijn, kunnen ze hier door de hoge inflatie steeds minder voor kopen.


Invoering van de MLC

Enige tijd na het afschaffen van de CUC is er een nieuwe digitale munt ingevoerd: de MLC. Deze digitale munt is in waarde gelijk is aan de dollar. In bepaalde staatswinkels kun je alleen in MLC betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkels met voedingsmiddelen en huishoudelijke apparatuur. Deze munt is digitaal en producten die verkocht worden in MLC kan men alleen met een betaalkaart betalen. De MLC kun je alleen aankopen met buitenlandse valuta zoals de euro en dollar. Cubanen krijgen hun salaris uitbetaald in Cubaanse pesos, maar met deze munt kun je geen MLC aankopen. Er zijn meerdere legitieme redenen waarom Cubanen buitenlandse valuta nodig hebben, en het kopen van de MLC is er daar één van.


Wat moet je nog meer weten over betalen in Cuba?

• Geld dat je inwisselt voor Cubaanse Pesos kun je niet meer terug wisselen naar euro’s. Wissel niet alles in één keer en ook niet te veel. Begin met bijvoorbeeld 100 euro.

• De monetaire hervorming in Cuba heeft het voor reizigers nog belangrijker gemaakt om vóór vertrek al zo veel mogelijk te regelen en reserveren. Zo hoef je eenmaal in Cuba alleen geld te wisselen voor kleinere onkosten.

• Zeer belangrijk: neem voldoende contante euro’s mee voor je onkosten. Pinautomaten werken in 95% van de gevallen niet, of zijn vaak leeg. Mede door de hoge inflatie nemen Cubanen, zodra ze hun salaris krijgen, zo veel mogelijk op van hun rekening waardoor pinautomaten vaak leeg zijn.

• Als je geld pint of betaald met creditcard heb je altijd te maken met de officiële wisselkoers.

• We raden het ten zeerste af om zelf op straat op de informele markt geld te wisselen. Doe dit altijd via een betrouwbaar tussenpersoon.

• In principe werken Nederlandse pinpassen niet in Cuba. Neem altijd een creditcard mee van Mastercard of Visa (check altijd of de uitgevende partij betalingen/pinnen in Cuba toestaat).

• Zorg ervoor dat je altijd wat euro’s op zak houdt. Cubanen worden namelijk erg graag betaalt in euro’s. Dit wordt alleen maar meer naar mate de Cubaanse peso door inflatie heel snel in waarde afneemt.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Campers

bottom of page